Petarde nisu igračke

0
800
views

U četvrtak, 14 prosinca 2017., našu školu posjetio je Siniša Lah-policijski službenik za prevenciju policijske postaje Varaždin.

Učenicima osmih razreda održao je predavanje pod nazivom ,,Petarde nisu igračke“.

Uglavnom  je pričao o posljedicama nepažljivog  čitanja uputa na petardama koje mogu biti vrlo opasne ako se njima ne rukuje pravilno. Pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda. Rekao je da su drugi i treći najopasniji.

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.  

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Građane upozoravamo na opasnost od zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Također apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke – rekao je policajac.

Na kraju je policajac ispričao par istinitih nesretnih događaja u kojem su ljudi i životinje, a najčešće djeca, ostali bez nekih dijelova tijela baš radi petardi. Svima je ova tema bila zanimljiva i došli su do zaključka da je bolje ne igrati se s petardama te  da je potreban oprez ukoliko se ipak koriste.

Ema Nađ 5.a

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.