Purgari posjetili treće razrede IV. OŠ Varaždin

0
1018
views

U četvrtak, 22.3.2018. učenicima 3a, 3b, i 3c razreda došao je jedan gospodin Dražen Loparić. On je  član Varaždinske garde. Učenicima je ispričao kako  postati član Varaždinske garde, sa koliko godina mogu pristupiti u Varaždinsku gardu, kako glasi njihov pozdrav, od kojih im se dijelova sastoji odijelo i mnoge druge zanimljive činjenice. Učenici su puno toga naučili te je predavanje bilo zanimljivo i poučno. Tom predavanju prisustvovala je i Varaždinska televizija.. Učenici su na kraju predavanja postavili puno zanimljivih pitanja i zainteresirali su se da postanu članovi Varaždinske garde.

A tko su purgari?

Varaždinci su ih zvali purgari, purgeri, garda ili grenadiri,  a riječ je o postrojbi uniformiranih i naoružanih građana koji su na svoj način sudjelovali u životu grada  od sredine 18. stoljeća i doba carice Marije Terezije.

Godine 1990., zahvaljujući poticaju Turističkog društva Varaždina, Garda je ponovno zaživjela.
Varaždinska građanska garda dobila je 23. ožujka 2017. godine rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Varaždinska građanska garda je ujedno i prva kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina. Njezine godišnje planove djelovanja donosi Stožer na čelu s gradonačelnikom koji je po dužnosti njezin nadzapovjednik.

                      Eni Rubina, 7.b

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.