Mladi novinari na terenu u Zagrebu

0
1004
views

Povodom Dana medijske pismenosti novinari IV. osnovne škole Varaždin bili su 23. travnja 2018. godine na terenskoj nastavi u Zagrebu .

Medijska pismenost je jedna od najznačajnijih vještina za posao i kulturu u 21. stoljeću. Kako bi razvili svoja znanja i vještine na polju medijske pismenosti članovi novinarske grupe naše škole posjetili su Media Servis te su obišli sjedišta najpoznatijih radija u Hrvatskoj: Antena Zagreb, Enter FM, Gold FM i Narodni radio. Učenici su mogli naučiti mnogo o mjestu snimanja, rasporedu i odabiru pjesama koji se emitiraju na radio postajama. Prvo su otišli na Antenu Zagreb gdje im je radijski voditelj opisao kako izgleda radni dan na radio stanici, te osnovne podjele radio sadržaja. Nakon Antene učenici su posjetili Enter FM. Enter FM je najpopularniji radio za mlade u Hrvatskoj.  Tamo su naučili zašto se i kako organiziraju nagradne igre. Isto tako, saznali su zašto postoje reklame i koja je njihova svrha. Medija Servis je mjesto na kojemu su novinari IV. osnovne škole Varaždin čuli više o novinarstvu i prikupljanju informacija za pisanje vijesti. Bili su upoznati s načinom na koji se provodi intervju i koja vrsta pitanja se najčešće postavlja. Na radio stanici Gold FM informirali su se o poslu glavnog urednika, producenta i DJ-a. Na Narodnom radiju uputili su ih u odabir pjesama i ispričali o statistici i  učestalosti puštanja pojedinih hitova u programu. Također su saznali kako režirati i izrezivati dijelove snimljenih pjesama, kako montirati i prilagođavati zvuk pojedinih instrumenata.

Članovi Novinarske grupe su se lijepo proveli i mnogo toga naučili. Nakon ovako korisnog posjeta, mladi novinari dodatno su motivirani za rad u Novinarskoj grupi.

Zahvaljujemo se Agenciji za elektroničke medije koja nam je omogućila ovu korisnu edukaciju organiziravši radionice te financiranjem troškova prijevoza.

Vito Weiser, 5.a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.