Nevidljivi Zagreb i Park znanosti

0
826
views

U utorak, 23. 10. 2018., učenici osmih razreda i nekoliko učenika kemijske grupe sedmih razreda proveli su dan na jednodnevnom tematskom izletu u Zagrebu i u Oroslavlju.  U Zagrebu je bio dogovoren susret s gospodinom Mrvaljem, bivšim beskućnikom, koji je predstavio rad svoje udruge Fajter koja na različite načine pomaže beskućnicima grada Zagreba. Park znanosti u Mokricama kraj Oroslavlja predstavio je gospodin Luka Veverec.

U Zagrebu, na Tomislavovu trgu, učenike i njihove pratitelje dočekao je gospodin Mile Mrvalj koji ih je poveo do obližnje knjižnice u kojoj je održano predavanje.  Na početku predavanja gospodin Mrvalj pričao je o sebi i o tome kako je postao beskućnik. Naveo je kako se osjećao, probleme s kojim se susretao i posljedice na zdravlje koje je ostavio beskućnički život. Tijekom triju godina beskućničkog života gospodin Mile upoznao je mnogo beskućnika, a svima je njima zajedničko da nakon što su postali beskućnici više nikome nisu bili potrebni. Nitko ih više nije zvao, nitko nije pitao za njih, a to je uzrokovalo teška depresivna stanja i alkoholizam. Vezano za alkoholizam, rekao je  da je u beskućničkoj populaciji čak 95 % alkoholičara. Ustvrdio je, također, da kada beskućnik jednom izgubi mjesto prebivališta, prestaje postojati kao osoba jer nema i ne može dobiti osobnu iskaznicu, zdravstveno osiguranje, naknadu iz socijalne pomoći, ni bilo kakvu pomoć koju dobiva siromašna osoba. Zbog toga se mijenja zakon po kojem se osobna iskaznica može dobiti na temelju prijave na adresi Centra socijalne skrbi. Gospodin Mile je za sebe, uz tešku muku i gubitak silnog vremena, ishodio osobnu iskaznicu i odlučio je osnovati udrugu koja će se baviti pravima i poboljšanjem života beskućnika grada Zagreba. Udruga nosi ime Fajter. Gospodin Mile je rekao da bi beskućnik promijenio svoj status, prvo mora svladati samoga sebe. Mora si reći da ne želi umrijeti kao beskućnik jer mu je Bog dao milijun talenata. Mora imati ogromnu količinu pozitive i biti fajter u srcu.

U drugom dijelu dana učenici su posjetili malo mjesto Mokrice kraj Oroslavlja gdje su imali prilike vidjeti dvadesetak edukativnih eksponata koje je u svom dvorištu postavio gospodin Luka Veverec. Uz slikovito i dinamično izlaganje, više puta i na šaljiv način, voditelj je učenike potaknuo da kraj svakog eksponata razmišljaju i donose svoje male znanstvene zaključke. Razgledanje su učenici započeli uz taktove Ode radosti koje su sami proizveli na zvučnim cijevima, a potom su naučili kako putuju zvučni valovi, kako se prenosi gibanje s jednog tijela na drugo, vidjeli su i objasnili rad periskopa, naučili sve o Pitagorinom poučku i o širenju i skupljanju tijela s obzirom na promjenu temperature. Bilo je još mnogo edukativnih eksponata koje su učenici sa zanimanjem promatrali, isprobavali i objašnjavali, a voditelj Veverec trudio se sve ispričati na zabavan, ali poučan način.

Dan koji su učenici započeli s teškom i potresnom temom o beskućnicima, a nastavili sa zabavnim znanstvenim parkom, završili su kratkim posjetom Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici i tako na lijep način zaokružili vrlo edukativan, zanimljiv i organizacijski dobro isplaniran jednodnevni izlet.

Anamarija Višnjić, 8.b

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.