Petarde nisu igračke

0
921
views

Početkom prosinca, točnije, 4. 12. 2018., u holu škole održalo se predavanje o petardama i o svim opasnostima koje one nose. Na predavanje su bili pozvani učenici osmih razreda i njihovi roditelji, a predavači su bili policajci iz Policijske uprave Varaždinske. Oni su detaljno objasnili štetnosti i opasnosti petarda i sličnih sredstava.

Koristeći i bacajući petarde, ljudi ugrožavaju sami sebe, slučajne prolaznike i životinje, ali i krše zakon. Predavači su naveli nekoliko slučajeva i teške ozljede poput opekotina i amputacija. Najčešće stradaju djeca i zato, prema riječima predavača, petarde se uopće ne bi trebale prodavati mlađima od osamnaest godina. Naime, prema zakonu djeca starija od četrnaest godina mogu kupovati slabije petarde, oni stariji od šesnaest godina nešto jače petarde, a od osamnaeste godine bilo koje petarde, bez obzira na jačinu i opasnosti. To nije dobro zato što, koliko petarde štete ljudima, još više štete i životinjama. Psi i mačke zbog jakog zvuka petarde mogu i oglušiti. Također, predavači su iskoristili priliku i ispričali da su nedavno u blizini rijeke Drave pronađene bombe. Srećom, ništa se nije dogodilo, ali stalno treba biti na oprezu. Bombe su pronašla djeca i isprva nisu nikome rekli nego su ih proučavali. Bombe su zbog starosti bile neaktivne, ali takvi se slučajevi moraju odmah prijaviti policiji! Predavači su rekli da se bilo kakvo slično sredstvo uvijek mora prijaviti i ništa se ne smije dirati jer se inače direktno ugrožava život.

Predavači su na kraju još jednom pozvali na oprez i naglasili da petarde nisu igračke. One mogu prouzročiti strašne ozljede i najbolje je da se uopće ne koriste. Nije vrijedno riskirati vlastite i tuđe ozljede i bukom uznemiravati okolinu.

Monika Hanjš, 8. a

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.