Projekt #stop (e)nasilju

0
634
views

Projekt #stop(e)nasilju provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu  uz potporu Agencije za elektroničke medije. Provedba je započela u drugom polugodištu prošle školske godine. Projektom je u našoj Školi predviđeno predavanje na temu sigurnosti i privatnosti, elektroničkog nasilja i društvenih mreža. Sudjelovali su učenici 6.a,b i c razreda na satovima Hrvatskog jezika i Satu razrednika. Predavanje na kojem su učenici  pogledali video u trajanju 30-ak minuta (snimka predavanja DKMK-a) uz raspravu potaknutu predavanjem održala je knjižničarka Marina Mavrek.

Zamislite koliko ljudi na svijetu koristi internet i koliko je opasnosti na njemu. Zato ga moramo naučiti koristiti na siguran način. Ne smijemo otvarati stranice za koje nismo sigurni da nemaju virus, ne smijemo se obratiti osobi koju ne poznajemo.  

    Mi smo sa našom knjižničarkom pogledali video u kojem predavačica iz DKMK-a priča što je elektroničko nasilje(cyber bullying) i gdje se najčešće se pojavljuje; npr. TikTok, Instagram, Facebook…

Elektroničko nasilje je zlostavljanje putem interneta. Naučili smo kako se sigurno koristiti aplikacijama koje spadaju u društvene mreže, kako podesiti postavke za bolju sigurnost te na koji se način najčešće događa nasilje na društvenim mrežama. U komentare na TikToku pišu neprimjerne riječi, vrijeđaju se i objavljuju neprimjerene fotografije. Na Facebooku često rade grupe u kojoj vrijeđaju neku osobu. Na Instagramu objave neku privatnu sliku koje se ta osoba srami… Viber i WhatsApp te uglavnom povezuju s osobama koje poznaješ i vjeruješ im, baren bi tako trebalo biti. Ali, i tu možemo doživjeti nasilje te je uvijek važno reagirati i prijaviti nasilje osobi koja nam može pomoći.

Pripazite na svoju sigurnost na internetu i prijavite nasilje kojem ste izloženi ili ste svjedok.

Janko Golubić, 6.a

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.