Mjesec hrvatske knjige 2020.

0
474
views

Od 15. listopada do 15. studenog u Hrvatskoj se već tradicionalno obilježava Mjesec hrvatske knjige s ciljem promicanja knjige i čitanja. I u našoj školskoj knjižnici smo obilježili ovogodišnju manifestaciju čiji je moto bio Razlistaj se!  u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Radionica izrade i razmjene straničnika

Učenici od 1. do 4. razreda su sudjelovali u izradi straničnika povodom ovogodišnje teme posvećene planetu Zemlji. Svaki razred dobio je svog  partnera – razred za kojeg su sami napravili straničnike.  Na poleđini straničnika su jedni drugima napisali poticajne i pozitivne poruke! Ova aktivnost ih je sve jako razveselila i svi su se rado uključili!

Prvašići posudili prve slikovnice

Učenici prvih razreda naše škole su tijekom listopada posjetili školsku knjižnicu, poslušali priču Cmoljac zna, gdje stanuje knjižnica, upoznali se s pravilima ponašanja u našoj knjižnici. I ono najvažnije – dobili su članske iskaznice i posudili svoje prve slikovnice! Dobro nam došli mali čitači!

Međunarodni projekt Straničnik/Bookmarker 2020. (Bookmark Exchange Project 2020.)

U listopadu se obilježava i Međunarodni mjesec školskih knjižnica širom svijeta. Tijekom tog mjeseca, uključili smo se u međunarodni projekt razmjene straničnika. Ove godine, zemlja partner nam je bila Litva i osnovna škola Mato Slančiausko progimnazija iz grada Joniškis. Učenici 3.a razreda naše škole uključili su se u izradu straničnika koje smo poštom poslali u Litvu. Nažalost,  škole u Litvi su trenutno zatvorene i održava se nastava na daljinu pa ćemo razmjenu završiti po njihovom povratku u školske klupe.

Literarni natječaj ‘Drugačiji kraj moje najdraže priče’

Učenici 4.b razreda uključili su se sa svojom učiteljicom S. Grđan-Hosni u literarni natječaj ‘Drugačiji kraj moje najdraže priče’ kojeg je organizirao Odjel za djecu Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin, s ciljem poticanja čitanja i dječjeg stvaralaštva. Prezentacija naboljih radova bit će na Facebook profilu Odjela za djecu.

Radionica ‘Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji’

Knjižničarsko društvo Varaždinske županije u suradnji s našom Županijom, osmislilo je radionice pod nazivom ‘Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji’. Cilj radionica je potaknuti djecu na čitanje lektirnih ili djela po izboru uz gledanje filma, odnosno ekranizaciju naslova kojeg se odabere za čitanje. Učenici 2. razreda naše škole uključili su se u radionicu čitanjem priče Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea i gledanjem animirane verzije tog djela.

Svoje dojmove učenici su izrazili likovnim radom u tehnici po izboru. Odabrane radove smo poslali Knjižničarskom društvu i osvojili 2 seta slagalica s motivima nastalim na temelju natječaja „Volim knjižnicu“ koji će biti dostupni na korištenje u našoj školskoj knjižnici. Hvala na sudjelovanju!

 

Za kraj, pogledajte video prezentaciju s osvrtom na naše aktivnosti!

Marina Mavrek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.