Veliki čitaju malima povodom Dana materinskog jezika

0
1203
views

Cijeli svijet već  više od 20 godina  obilježava Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače, kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

U našoj školi, povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, ali i Godine čitanja, učenici šestih razreda uključili su se u aktivnost Veliki čitaju malima. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda: Tri medvjeda i gitara, Hrabrica i Pale sam na svijetu,  s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku. Ova je aktivnost bila odličan uvod u čitanje lektirnih djela za prvašiće.

U čitanju su, pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika, Andreje Kranjčić,  sudjelovali učenici 6. a i b razreda: Elena Weiser, Janko Golubić, Paula Kolarić, Petar Pavetić, Matej Pinter, Lana Lonjak, Lana Jergan, Patricia Dugan, Tia Stolnik, Sara Sambol, Tara Marija Kapeš, Lena Pokos, Borna Gotal, Noa Štefanec, Blago Spajić.  Pitali smo učenike kako im je bilo pripremati se za čitanje priča:

Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala. (Elena Weiser)

Nekoliko puta sam pročitala priču pazeći da poštujem rečenične znakove, naglaske, tempo i intonaciju glasa u čitanju, a mačak Puffy i sestra Vida bili su glavni suci. Svima nam je bilo vrlo zabavno.

Kad sam čitala priču u školi za prvašiće, osjećala sam se poput pravog pripovjedača u kazalištu priča. Sudjelovanje u aktivnosti  izražajnog čitanja najmlađima meni je zapravo bilo jedno vrlo zabavno, zanimljivo, izazovno, uzbudljivo i nezaboravno iskustvo i nadam se da ću uskoro opet imati priliku biti pripovjedač, a možda i glumac u školskoj knjižnici naše škole. (Paula Kolarić)

Učenici 1.a,b i c razreda su bili oduševljeni čitanjem šestaša te su pohvalili njihovu vještinu čitanja. Osim toga, motivacija i želja da i oni jednog dana tako nauče čitati, nije izostala.

U nastavku pogledajte video i prigodne fotografije!

Marina Mavrek, šk. knjižničarka

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.