Svjetski dan pripovijedanja uz kamišibaj

0
1103
views

Svjetski dan pripovijedanja obilježava se u cijelom svijetu 20. ožujka. Ova međunarodna manifestacija slavi umijeće drevne, ali već pomalo zaboravljene umjetnosti – usmenog pripovijedanja i toga dana odrasli i djeca diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima i na brojnim mjestima.

U IV. osnovnoj školi Varaždin obilježili smo taj dan uz kamišibaj (kamishibai) – umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici koja se zove butaj (butai). Kamišibaj potječe iz Japana i njihov je tradicijski oblik pričanja priča djeci još od početka dvadesetog stoljeća.

Naša škola je početkom ove godine dobila butaj u sklopu edukacije ‘Zagrli me pričom’ udruge Kaleido. To nas je još više motiviralo upotrijebiti ovu zanimljivu tehniku pripovijedanja.

Učenici prvih, drugih i trećih razreda su uz pomoć tehnike pripovijedanja kamišibaj poslušali i pogledali priču Neobični gušter u našoj školskoj knjižnici. Učenicima se taj način pripovijedanja jako svidio! Osim same priče, učenicima su se posebno svidjele i ilustracije!

Mnogo je načina i tehnika pripovijedanja. Pripovijedajte i slušajte bajke i priče i u svojim obiteljima jer se u njima kriju odgovori na mnoga životna pitanja, one su tajnovite i moćne, nose mudrost o životu, prirodi i svijetu, griju dušu i srce onoga koji ih sluša!

U nastavku pogledajte prigodne fotografije!

 

 

Marina Mavrek

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.