Noć knjige 2021.

0
730
views

Manifestacija Noć knjige održava se već godinama 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava širom Hrvatske s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao važnog kulturnog dosega društva i pojednica. Ove godine održana je jubilarna 10. Noć knjige čija je tema bila Ljekovita moć knjige, kao poticaj za promišljanje vrijednosti knjige i uloge čitanja, s obzirom da se svi nalazimo u epidemiološki složenoj situaciji unatrag više od godinu dana.

U IV. osnovnoj školi Varaždin povodom tog dana organizirali smo više vrsta aktivnosti s našim učenicima:

Čitamo zaboravljene knjige – učenici mogu posuditi knjige iz knjižnog fonda knjižnice koje nisu u obveznoj lektiri, a polako su već zaboravljene. Svaki primjerak ima kratki sadržaj na prednjoj korici kako bi učenici lakše odabrali što ih zanima. Svaku pročitanu knjigu će moći vrednovati, preporučiti drugima za čitanje.

Čitamo i koristimo digitalne alate – učenici 6. a i b razreda izrađivali su digitalne stripove i stripove crtane rukom prenoseći tako sadržaj Ezopovih basni, a u sklopu nastave Hrvatskog jezika. Njihove radove pogledajte u nastavku…

Likovna radionica: Moj omiljeni lik čita i Kako izgleda knjiga koja liječi? – izrada plakata za promociju čitanja korištenjem različitih likovnih tehnika. Učenički radovi bit će objedinjeni u izložbi u prostoru Škole i školske knjižnice (nakon povratka učenika viših razreda u školu), te su za sad dostupni u digitalnom obliku na web stranici Škole (Školski puls).

Učenici 5. i 7. razreda su, iako putem online nastave Likovne kulture, s učiteljicom Janom Đurđević, osmislili kreativne i poticajne promotivne plakate povodom Noći knjige:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/LcWW_C99TlWmbGe-70xvmw

I učenici 1.c, 2.a i 4.a razreda su napravili promotivne plakate na temu Moj omiljeni lik čita i Kako izgleda knjiga koja liječi? Ovo su njihovi likovni radovi:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/wBfHqgthTN-0TM9-hLbqdA

 

Recept za dobrog čitatelja – učenici 2., 3. i 4. razreda okušali su se u pisanju svojeg recepta za dobrog čitatelja. Sve recepte smo objedinili u digitalnu ‘kuharicu’, kako bi nam bili dostupni za svakodnevnu upotrebu:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/o46T5WBGTkCBmsMRs7LMwg

 

Učenici 2.c i 4. a, b i c razreda izradili su u digitalne straničnike i digitalne promo plakate u alatu Canva na temu čitanja i knjiga:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/pCJhbHTeSDe1IDPh8I7fow

I za kraj, što bi bila Noć knjige bez noćnog čitanja u knjižnici?! Učenici 2. a, b i c razreda, njihove učiteljice M. Ilić-Konjić, Jasminka Jalšić, Gordana Foder i školska knjižničarka u školskoj knjižnici su pod svijećama i baterijskim svjetiljkama čitali naglas ulomke iz njima omiljenih slikovnica i knjiga, a u ovom nesvakidašnjem čitanju su im se pridružile i učiteljice.

Marina Mavrek

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.