Naša ravnateljica u Francuskoj – virtualno

0
542
views

Virtualna mobilnost:

ravnateljica IV. OŠ Varaždin, dr. sc. Jasmina Dvorski, doc.

 sudjelovala u studijskom posjetu u Francuskoj –  Fighting gender stereotypes

Ravnateljica IV. OŠ Varaždin dr. sc. Jasmina Dvorski, doc. nazočila je trodnevnom studentskom posjetu i edukaciji o borbi protiv rodnih stereotipa. Edukaciju je organizirala Francuska agencija Erasmus + i IH2EF (Institut des hautes études de l’éducation et de la formation) uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU. Studijski posjet i edukacija održani su virtualno 25. – 27. svibnja u Poitiersu, Republika Francuska. Ravnateljica Jasmina Dvorski je predstavljala Republiku Hrvatsku te zajedno s kolegama iz 17 država EU, razmatrali su problematiku stereotipa u rodnoj ravnopravnosti na komunikološkoj, edukacijskoj, socijalnoj razini.

Imala je prilike aktivno sudjelovati u raspravama, radionicama. Prvi dan studijskog posjeta Agnes Castel je predstavila konkretne primjere rodne neravnopravnosti s gledišta prosvjetne inspektorice („Girls’ professions versus boys’ professions. Really?“). Raspravljalo se na razini svake države sudionice o profesionalnom savjetovanju učenika te rodnoj ravnopravnosti u odabiru zanimanja. Edith Maruejouls je predstavila zanimljive primjere renovacije i zanavljanja školskih pravila, dječjih igrališta, sanitarnih čvorova. Treći dan je posvećen ženama u svijetu računalnih igara te postoje li diskriminacije i na toj domeni. Chabane Hadji je predstavio RecoveR – računalnu igricu koja se svojim virtualnim scenarijem na IKT način bori protiv rodnih stereotipa na radnom mjestu. Razvija se i inačica te igrice za obrazovne ustanove.

U izuzetnom virtualnom događanju i razmjeni iskustava, dogovorene su nove mobilnosti između dionika studijskog posjeta „Fighting gender stereotypes“. Događanja je moderirao Dominique Quere, bivši prosvjetni inspektor i zaposlenik francuskog Ministarstva obrazovanja te zaposlenica francuske Agencije Erasmus + Christelle Coet – Ammette.

Zaključno: u Republici Hrvatskoj, u usporedbi s drugim EU državama potrebno je obratiti pozornost i sustavno djelovati na smanjenje stereotipa i predrasuda na rodnoj razini, ali pri tome vodeći brigu i osobitu skrb o integritetu svih dionika, kulturi i prepoznatljivoj tradiciji koju Republika Hrvatska baštini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.