Izvannastavna aktivnost – Hrvatski znakovni jezik

0
1196
views

Nakon što su snimili božićni spot i rođendansku čestitku Školi, povodom Godine čitanja polaznici izvannastavne aktivnosti Hrvatski znakovni jezik udružili su snage s ostatkom 4.a razreda te snimili priču na hrvatskom znakovnom jeziku. Radi se o priči za djecu „Princeza Hvala“ autorice Susan Perrow.

Osim što nosi lijepu poruku o važnosti uljudnog ponašanja, posebnost ove snimke priče je što je ona namijenjena prvenstveno gluhim osobama. Sve češće viđamo da se razni audio sadržaji prilagođavaju gluhim i nagluhim osobama pomoću prevoditelja u kutu ekrana, a ovdje je napravljeno upravo obrnuto – naglasak je stavljen na hrvatski znakovni jezik.

 

U četvrtak, 17. lipnja 2021. učenici 4.a razreda su u sklopu terenske nastave posjetili prostorije Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Tamo su se susreli s jednom slijepom i dvije gluhoslijepe osobe te prevoditeljicom hrvatskog znakovnog jezika. Od njih su saznali na koje sve teškoće osobe s oštećenjem sluha i vida nailaze u svakodnevnom životu te naučili načine i postupke kako im mogu pomoći. Kroz razne simulacije oštećenja vida učenici su se pokušali baviti nekim aktivnostima koje su nam svakodnevne, npr. sjedanje na stolicu, dodavanje lopticom, podizanje kovanice s poda i kretanje prostorijom. Cilj ovog susreta je bila senzibilizacija s osobama s oštećenjem sluha i vida te učenje oblika pomoći i podrške.

Ivana Švagelj Majcen

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.