Svi znamo što je mošt. To je svojevrsni „sok“ kojeg dobivamo neposredno nakon prešanja grožđa, osnovnog procesa pri dobivanju vina. Vjerujem da smo mošt svi probali, no koliko je on zapravo zdrav za organizam istražili su Mali istraživači.
Prije samog procesa prešanja važno je znati da je za preradu mošta potrebno odabrati zdravo i potpuno zrelo grožđe sa srednjim šećerom ( 14-17 % )jer se od nezrelog grožđa dobiva suviše kiseli mošt, a od suviše zrelog neharmoničan mošt. Prije prerade, grožđe je dobro oprati pod hladnom vodom da se odstrane mikroorganizmi, kvasci i uzročnici vrenja. Nakon toga se grožđe bez peteljke smulja i ostavi dva do tri sata na hladnome. Tek tada se preša. Osim samog postupka prešanja Mali istraživači su zaključili da grožđani sok ( mošt ) zbog bogatstva svojih sastojaka spada među najzdravije napitke visoke kalorične vrijednosti, a upravo to može zahvaliti grožđu – voću koje sadrži brojne ljekovite tvari poput tanina, vinsku, jabučnu i jantarnu kiselinu, mineralne tvari i razne vitamine (A,B,C,E i P) koji ostanu sačuvani u moštu nakon prešanja.
Silvija Grđan-Hosni