Petaši upoznali Erika

0
821
views

Učenici petih razreda IV. OŠ Varaždin bili su na terenskoj nastavi 14. listopada 2021. godine. Pratnja učenicima bile su učiteljice Sonja Štabi Mas, Silvija Hrnčić, Andreja Kranjčić te Aleksandra Lukavečki. Tom su prilikom prošetali ulicama svoga grada, posjetili Gradski muzej Varaždin i Kino Gaj.

U Gradskom muzeju Varaždin učenici su pogledali zanimljivu arheološku izložbu Erika – vunasti nosorog, izvanredan paleontološki nalaz iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin. Radi se o ostacima ledenodobnog vunastog nosoroga starosti 20 000 godina kojeg su na području Malog Segečaka kod Ludbrega 1983. godine iskopali stručnjaci Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Ovo je najbolje sačuvani kostur vunastog nosoroga u Hrvatskoj, a izložba prati proces  otkrića i obrade nalaza te rekonstrukcije ledenodobne flore i faune uz pomoć suvremenih digitalnih pomagala.

Osim Erike, posjetili su i stalni postav Priroslovnog odjela GMV-a – Svijet kukaca. Taj već svima poznati postav muzejski je postav koji uvodi posjetitelja u skriven, tajni život različitih i vrlo brojnih vrsta kukaca kontinentalnog dijela Hrvatske, a time i područja srednje Europe. Zbirka ističe veliku biološku raznolikost varaždinske okolice te upućuje na potrebu njezina očuvanja. Uporabom preparata i uvećanih modela kukaca, nastalih posredstvom grizotina, bušotina i rekonstrukcija staništa te primjenom interaktivnih medija, tumači se značaj i ulogu kukaca u životnim zajednicama.

Nakon što su obnovili postojeće znanje o Svijetu kukaca i upoznali Eriku (odnosno Erika, saznali su), učenici su posjetili i Kino Gaj gdje su gledali švedski film Sune i Sune režisera Jona Holmberga. Ovaj obiteljski film prati dječaka imena Sune koji se susreće s problemom ljubomore i osjećaja manje vrijednosti. Film je učenicima petih razreda prenio brojne pozitivne poruke o prijateljstvu te stvarnim životnim i obiteljskim vrijednostima na njima blizak i primjeren način.

Petaši su uživali u učenju izvan prostora škole i vesele se novim izlascima na teren.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.