Marina Mavrek – knjižničarka IV. OŠ Varaždin

0
840
views

IV. OŠ Varaždin ima mnoštvo kvalitetnih, marljivih i kreativnih ljudi. Među njima je i školska knjižničarka Marina Mavrek, pokretačica brojnih projekata i aktivnosti u našoj Školi. Danas smo odlučili pobliže je predstaviti.

Za početak Vas molim da nam se ukratko predstavite… Što biste iz svog života voljeli podijeliti s nama, osim činjenice da ste knjižničarka u IV. OŠ Varaždin?

 

Radim kao školska knjižničarka na našoj školi više od 15 godina. Osim studija bibliotekarstva, završila sam i studij razredne nastave i engleskog jezika na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Osim ljubavi prema knjizi i čitanju, velika mi je ljubav i film i fotografija. Slobodno vrijeme volim provoditi sa svojom obitelji, u prirodi, vožnji biciklom, upoznavanju prirodnih i kulturnih znamenitosti Lijepe naše te kuhanju i pripremi pomalo egzotične hrane.

Kakvi su čitači učenici naše škole? Koje knjige vole posuđivati, a da nisu naslovi iz obvezne lektire?

Vjerujem da su jako dobri čitači. No, za dobrog čitatelja treba nešto više od usvojene tehnike čitanja. Čitatelj je onaj koji uživa u čitanju, uživa u novim spoznajama, nadograđuje kroz pisanu riječ svoje znanje i izgrađuje svoj svijet i sebe.

Niži razredi vole posuđivati slikovnice, stripove, serijal Gregov dnevnik, Anicu i nastavke o Paulini P. Viši razredi često traže krimiće ili pustolovne ili knjige s elementima fantastike, ali i koje se tiču problematike njihove dobi.

Koliko se prosječno knjiga mjesečno ili godišnje posudi u našoj knjižnici?

Taj podatak imam u programu za posudbu i vraćanje knjiga i recimo u ovom polugodištu posuđeno je oko 1330 knjiga u našoj knjižnici, a po mjesecima je to u prosjeku oko 400 knjiga.

Što je s časopisima, mogu li se i oni posuđivati?

Možete nam navesti nazive tih časopisa koji se mogu  ili čitati u našoj knjižnici?

Časopisi se mogu čitati u našoj čitaonici, a tko baš treba za proučavanje neke teme, može se posuditi i izvan čitaonice. Učenici se mogu pretplatiti i na neke poznate dječje časopise i časopise za mlade kao što je Smib, Radost, Prvi izbor, Moj planet i Modra lasta. Te časopise imamo i u našoj knjižnici.

A sad malo o projektima…
Koji su projekti naše škole, a u koje ste uključeni vi kao voditelj?

Možete li ih ukratko opisati?

Zadnjih nekoliko godina školska knjižnica uključila se u nacionalne i eTwinning projekte koji razvijaju čitalačku pismenost, ljubav prema knjizi, pismu i zavičaju, digitalnu pismenost te promiču mentalno zdravlje djece.

Od ove školske godine provodim i projekt medijskog opismenjavanja učenika naše škole od 1. do 8. razreda, pod nazivom ‘Pratim medije, provjeravam informacije’ sa svrhom podizanja svijest o potrebi medijskog opismenjavanja mladih, promicanja kritičkog mišljenja tijekom korištenja medija i informacija te projekt financijskog opismenjavanja učenika koji provodim s 3. razredima i u suradnji s Ekonomskom klinikom u Zagrebu.

Kako je ova kalendarska godina proglašena Godinom čitanja, tijekom cijele godine imali smo niz aktivnosti, radionica, za učenike od 1. do 8. razreda, koje smo objedinili u projekt pod nazivom ‘Godina čitanja u IV. osnovnoj školi Varaždin’.

Naravno, tu je i dugogodišnji projekt ‘Cvjetna lektira te međunarodni projekti razmjene straničnika.

 

Hoće li se ove godine provoditi projekt Cvjetna lektira s drugim razredima?
Što je cilj tog projekta?

Ovaj dugogodišnji projekt baš je lijepo zaživio u našoj školi. U dogovoru s učiteljicama drugih razreda i ove ćemo školske godine u drugom polugodištu provesti taj školski projekt s učenicima 2. razreda. Predložak projekta je priča Sunčane Škrinjarić ‘Plesna haljina žutog maslačka’, a cilj projekta je stjecanje stvaralačkog iskustva, poticanje mašte i  kreativnosti, uživanje u čitanju i ljubavi prema knjizi, ostvarivanje kreativnijeg odnosa prema učeničkoj lektiri te razvijanje ekološke svijesti kod učenika.

 

Imate li u pripremi možda sasvim neke nove projekte?
Hoće li učenici biti uključeni u te projekte? Koji razredi?
U ovoj školskoj godini imam 2 nova projekta za naše učenike koja sam već spomenula, a tiču se medijskog i financijskog opismenjavanja naših učenika.

U svaki projekt uključeni su naši učenici, prema uzrastu i temama koje su primjerene za njihovu dob.

Bit će još novih projekata, idemo u korak s vremenom.

Zavaljujem se što ste uzeli vremena za naša pitanja. Zadovoljstvo je pobliže Vas upoznati

i veselimo se novim, a i starim, projektima.

Ida Vidaček

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.