Petarde nisu igračke

0
454
views

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ na području cijele države. Dio akcije je i aktivnost prevencije upotrebe pirotehničkih sredstava od strane djece pod nazivom “Petarde nisu igračke”.

Stručno predavanje djelatnih osoba PU varaždinske održano je i u IV. osnovnoj školi Varaždin kako bi učenici naučili koliko su pojedina pirotehnička sredstva opasna te tako educirani širili znanje dalje i primjenjivali ga u svakodnevnom žiovotu. Predavanje su održali djelatnici Policijske uprave varaždinske Davor Bezak i Nino
Trakoštanec.

Ove godine naglasak je i na nove odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje su na snazi od 26.12.2020. godine. Tim je Zakonom uvedena novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika za osobne potrebe (kategorije F2 i F3). Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja (žabice, fontane, vatrometi i drugo). Uporaba dozvoljenih pirotehničkih sredstava Zakonom je dozvoljena samo od 27. prosinca do 1. siječnja. Za nepoštivanje navedenih odredbi, propisane su novčane kazne za fizičke osobe u iznosima od 1 000 do 15 000 kuna.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.