Mali istraživači se okušali u izradi licitara

0
510
views
Običaj darivanja licitara, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj kulturi. Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja koje su hrvatski obrtnici prenosili i razvijali s generacije na generaciju, licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir.
Mali istraživači su došli do spoznaje da je  hrvatski licitar  medeni kolač, obilježen crvenom glazurom, ukrašen bogatstvom raznobojnih šara, raznih oblika  od čega je oblik srca najčešći. No, ono što je važno u značenju licitarskog srca je njegova emotivna potka. To je ukras, kojim se daruje ljubav u različitoj lepezi ljubavnog značenja.  Darovati licitarsko srce, znači pokloniti toj osobi i svoje srce u velikoj lepezi ljubavnih osjećaja. Najčešće pitanje koje su Mali istraživači postavili prilikom izrade licitara bilo je – Čemu služi zrcalo na licitarskom srcu ? –

Zrcalo na licitarskom srcu ima simbolično značenje. Kada momak djevojci daruje licitarsko srce u znak ljubavi, stane iza nje, kako bi ga ona vidjela u ogledalu. Lik kojeg vidi u ogledalu – to je onaj pravi za nju.

Osim što su se i ovog puta dobro zabavili i naučili nove stvari, Mali istraživači  i njihova učiteljica Silvija Grđan – Hosni predlažu da ljubav  iskazujete upravo ovim jedinstvenim srcem čije umijeće stvaranja naši obrtnici već stoljećima prenose s koljena na koljeno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.