Ususret proljeću uz pripovijedanje priča

0
268
views

Učenici 1. abc razreda IV. osnovne škole Varaždin su početak proljeća dočekali uz pripovijedanje priča te  obilježili  Svjetski dan pripovijedanja (20. ožujka).

Profesionalna pripovjedačica Elizabeta Alković je učenicima 1. b razreda ispričala priču Šuma Striborova  naše poznate spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić te osmislila kreativnu radionicu nakon ispričane priče.

Učenici 1. a i 1. c razreda imali su prilike poslušati priču Neobični gušter koju im je ispričala školska knjižničarka uz kamišibaj – umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici koja se zove butaj (butai). Kamišibaj potječe iz Japana i njihov je tradicijski oblik pričanja priča djeci još od početka dvadesetog stoljeća. Učenicima su se obje priče jako svidjele.

Umijeće pripovijedanja priča od davnina živi s generacijama mladih i starih, prenosi se s koljena na koljeno u svakom narodu i kulturi. Iz priča učimo, u njih vjerujemo, pronalazimo smisao života i mudre savjete. Pripovijedanje može biti moćan alat u obrazovanju i odgoju, a njezini elementi dio uspješnoga rada s djecom i mladima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.