Financijski pismeni u trećem razredu

0
486
views

Financijska pismenost kao pojam, iako novijeg datuma, u posljednje vrijeme sve više dobiva na važnosti, a nova ciljna skupina su sve više djeca i mlađi od 18 godina. Djeca bi stoga od najranije dobi trebala učiti o vrijednosti novca te kako njime razumno i odgovorno upravljati jer novac ‘ne pada s neba’ i nije neograničen. 

Prema OECD, financijska pismenost je sposobnost razumijevanja i učinkovite upotrebe različitih financijskih vještina, uključujući osobno financijsko upravljanje, izradu proračuna i ulaganje. 

Jedan od načina kako se može potaknuti financijska pismenost kod djece je projekt ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca’. Projekt ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca’ u organizaciji Ekonomske klinike iz Zagreba, našao je svoje mjesto u razrednim odjelima trećih razreda IV. osnovne škole Varaždin. Cilj nedavno završenog projekta je bio razvoj financijske pismenosti djece kroz educiranje o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima, a obrađivale su se sljedeće teme: Potrebe i želje, Novac, valute i kartice, Banke, krediti i štednja te Pametni potrošač. 

S obzirom na situaciju s koronom, projekt se održao u online izdanju gdje su učenici koristili unaprijed pripremljene interaktivne edukativne materijale te kroz zanimljive zadatke, igre i vježbe prošli važne teme osnovne financijske pismenosti uz pomoć školske knjižničarke i njihovih učiteljica. 

Pojmovi štednje i donacije koji su se obrađivali u sklopu projekta, dodatno su potaknuli učenike na zajedničku razrednu štednju i donaciju prikupljenih novčanih sredstava za akciju ’40 djela ljubavi’ udruge Marijini obroci. 

Učenicima se projekt jako svidio, a za aktivno sudjelovanje u projektu kao mali ekonomisti, dobili su pohvalnice. Stekli su nova znanja i vještine kako bi se odgovorno ponašali prema sebi i drugima u zajednici te razvijali pozitivne financijske stavove i ponašanja  u suglasju sa stvarnim životnim situacijama. Smatramo da je u njihovom financijskom opismenjavanju ostvaren napredak, a suradnju s Ekonomskom klinikom nastavljamo i sljedeće školske godine. 

Fotografije i prigodne video poruke učenika pogledajte u nastavku! 

 

Marina Mavrek, školska knjižničarka 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.