Tjedan školskog doručka u IV. OŠ Varaždin

0
210
views

 

Program 3,2,1 Kreni provodi se u tjednu 10.-14. listopada u IV. OŠ Varaždin

Tjedan školskog doručka provodi se od 2020. godine u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Svaki dan se u školama diljem Hrvatske poslužuju tisuće doručaka što predstavlja razlog za slavlje i zato su odlučili svake godine jedan tjedan posvetiti upravo proslavi školskog doručka, s naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara i kuharica u očuvanju zdravlja djece.

Ovogodišnja tema programa je „3,2,1 Kreni“ čime se želi naglasiti da hranjiv školski doručak pomaže osigurati učenicima akademski uspjeh u školi i priprema ih za „pokret“. Istraživanja pokazuju da su djeca koja doručkuju u školi uspješnija u čitanju i matematici, imaju bolje rezultate na testovima znanja, imaju bolju koncentraciju i pamćenje te održavaju zdravu tjelesnu masu.

IV. OŠ Varaždin ove će godine provesti niz aktivnosti kojima će proslaviti školski doručak. U tjednu od 10. do 14. listopada 2022. godine ukrasit ćemo školu u čast

njegovu veličanstvu ŠKOLSKOM DORUČKU! Svakodnevno ćemo podsjećati učenike na važnost zdravog i redovitog doručka, a u školskoj će im kuhinji biti poslužen sljedeći jelovnik:

  1. Pametna zobena kaša, mlijeko
  2. Palenta s jogurtom
  3. Priprema, pozor, kajgana! + kruh i čaj
  4. Integralni griz, cimet, čokoladni posip
  5. Sportski sendvič (šunka, sir, zelena salata, integralni kruh)

Tjedan ćemo započeti edukativnim predavanjem. U goste će nam doći uspješna sportašica, a ponosno možemo istaknuti i bivša učenica, Jana Koščak koja će govoriti o važnosti zdravog doručka u prehrani sportaša te o prehrani sportaša općenito. Uz Janu najavljeni su i gosti u nastavku tjedna koji će govoriti o važnosti doručka s medicinskog  i nutricionističkog aspekta. Aktivnosti će se odvijati i u pojedinim razredima pa će tako 5.c, koji je sa svojom razrednicom Kristinom Sadibašić i organizirao spomenuta edukativna predavanja, provesti niz aktivnosti kojima će odraditi Petodnevni izazovProbudi se!, Pokreni se!, Prouči doručak!, Pripremi doručak!, Potakni promjenu! U provođenju izazova pridružit će im se i učenici 6.b. Oni će pokušati i nadmašiti školsku kuharicu gđu Sandru Hižak tako što će u ponedjeljak donijeti svoje verzije zobene kaše – prekonoćnu kašu te ponuditi na kušanje i biranje najbolje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.