Nutricionistica Ivana Domislović gošća Četvrte 4. dana u Tjednu zdravog školskog doručka

0
548
views

Nakon gostovanja Jane Koščak u ponedjeljak koja nam je pričala o doručku sportaša te nakon što nam je u utorak dr. Kudelić održao predavanje o utjecaju hrane na mozak četvrtak je obilježilo predavanje  nutricionistice Ivane Domislović.

Ova zanimljiva i nadasve stručna gošća radila je  kao stručna konzultantica za zdravstvenu ispravnost hrane u prehrambenoj industriji te se nastavila baviti prehranom osnivanjem obrta Verde family u kojem se bavi savjetovanjem. Kao nutricionistica radi i u Poliklinici Adarta u Varaždinu kao stručni suradnik, članica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te surađuje s brojnim udrugama, vrtićima i školama na području Hrvatske obrađujući teme nutricionizma. Poznata je i po tome što već 10 godina vodi Facebook grupu “Domaće kašice za bebe”, koja s grupom “Domaća kuhinja za našu djecu” broji više od 290.000 članova. Strastvena je biovrtlarka te majka troje djece.

Učenici su danas naučili da ne postoji zdrava i nezdrava hrana već uravnotežena i neuravnotežena prehrana. Dakle, ukoliko u glavnim obrocima u danu zadovoljimo nutritivne potrebe našeg organizma pri čemu najviše mjesta treba dati povrću i mahunarkama, voću te zatim mesu i žitaricama te mliječnim prozvodima, možemo si u prehrani “dozvoliti” jela i namirnice koje nisu najpoželjnije u prehrani. Možemo pojesti hamburger, krumpiriće, pizzu, razne slatkiše i grickalice bez da naškodimo svome organizmu. Nutricionistica Domislović navela je kako na tanjuru prilikom obroka trebaju biti zastupljene tzv. 4 dugine boje – crvena, žuta, zelena, ljubičasta da bismo bili sigurni da smo u organizam unijeli sve što mu je potrebno. Objasnila im je koja hrana posebno utječe na pojedine organe te im pokazala na crtežima da ta hrana ponekad i nalikuje organu kojeg štiti (orah i mozak npr.). Svoje je poučno predavanje popratila prezentacijom te vjerujemo kako je ovo predavanje zorno djeci dočaralo pojam uravnotežene prehrane i nutritivno bogatog doručka.

Doručkujte hranu koja vam daje energiju za ostatak dana, a  nastavite tako i u ostatku dana! Naravno, pojedite ponekad i ono što vas posebno veseli – grickalice, slatkiše…

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.