Sportski sendvič za kraj

0
210
views

Tjedan školskog doručka u IV. OŠ Varaždin završio je sportskim sendvičem, vjerojatno najprihvaćenijim doručkom tjedna. Tjedan školskog doručka provodi se od 2020. godine u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Svaki dan se u školama diljem Hrvatske poslužuju tisuće doručaka što predstavlja razlog za slavlje i zato su odlučili svake godine jedan tjedan posvetiti upravo proslavi školskog doručka, s naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara i kuharica u očuvanju zdravlja djece.

Educirali smo se kroz predavanje mlade sportašice Jane Koščak, neurokiruga Nenada Kudelića te nutricionistice Ivane Domislović. Naučili smo da uspješni sportaši obavezno doručkuju, znamo koja hrana uspješno hrani naš mozak, koje namirnice poboljšavaju rad pojedinih organa… Dobili smo sve potrebne smjernice za poboljšanje prehrambenih navika. Teoriju znamo, samo je moramo nastaviti primjenjivati u praksi.

Korak po korak, namirnicu po namirnicu; uz malo volje za poboljšanje prehrambenih navika i isprobavanje novih okusa i kombinacija možemo postići mnogo. Djeca uglavnom teško prihvaćaju nove namirnice, učenici viših razreda osnovne škole skloni su kao i srednjoškolci obožavanju brze hrane, čipsa, slatkiša i gaziranih pića. Kao da ponekad sve one zdrave navike koje im odmalena roditelji pokušavaju usaditi padnu u vodu. Pristup koji zagovara nutricionistica Ivana Domislović kaže da sve to može, u ograničenim količinama i kada nam je organizam već nutritivno namiren.

Dakle, nemojmo si uskraćivati  pojedine namirnice i vrste hrane u prehrani, već ju obogatimo nutritivno bogatim namirnicama pa možemo bez grižnje savjesti pojesti i taj  hamburger i pomfrit kada poželimo.

Djeca u školi borave svakodnevno veći dio godine stoga je važnost školskog doručka velika. On mora biti nutritivno izbalansiran. Potrebno je da sve uključene strane aktivno i svjesno sudjeluju u promjeni nabolje. Novi jelovnici nemaju smisla ako djeca nisu spremna prihvatiti ih. Na školskim je kuhinjama da uvedu nutritivno bogate namirnice u jelovnike u djeci prihvatljivim kombinacijama, a na djeci je da daju šansu novim okusima.

U Tjednu školskog doručka, osim spomenutih predavanja i novog nutritivno izbalansiranog jelovnika, radili smo prekonoćnu zobenu kašu, pisali sastavke, istraživali i informirali se. Preostaje nam vidjeti jesu li navedene aktivnosti urodile plodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.