‘Čitanjem do zvijezda’

0
400
views

Učenice Četvrte sudjelovale na županijskoj razini natjecanja u znanju i kreativnosti

‘Čitanjem do zvijezda’

Projekt za poticanje čitanja i promociju kulture čitanja – Natjecanje u znanju i kreativnosti ‘Čitanjem do zvijezda’ već se godinama organizira za učenike osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske. Cilj projekta je razvijanje čitalačke pismenosti, ljubavi prema knjizi i čitanju, kreativnog izražavanja i stvaranja.

Natjecanje se sastoji od dva dijela: kviza znanja i prezentacije plakata. U kvizu znanja učenici odgovaraju na pitanja iz zadanih književnih djela. Ekipu čini troje učenika koji na kviz znanja ili prezentaciju plakata dolaze u pratnji mentora – knjižničara ili učitelja. Učenici mogu na zadanu temu izraditi i plakat koji će predstaviti. Plakat je individualni rad jednog učenika. U ovom dijelu projekta može sudjelovati svaki zainteresirani učenik bez obzira na to sudjeluje li u kvizu ili ne.

Ove godine čitale su se knjige Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva K. Mikulana, Sherlock Holmes: Grimizna istraga Sir A. C. Doylea i Zvijer iz Buckinghamske palače D. Walliamsa. Zadana tema bila je ‘Volim London’.

U ovogodišnje natjecanje, pod mentorstvom školske knjižničarke Marine Mavrek, uključili su se učenici viših razreda naše škole. Ekipu za županijsku razinu kviza znanja činile su Hana Valjak iz 6. b te Paula Kolarić i Patricia Dugan iz 8. a razreda. Djevojke su po broju bodova zauzele izvrsno 4. mjesto. Svega dva boda nedostajala su im za mogući prolaz na državnu razinu.  Učenica Jana Masten iz 8. c razreda izradila je i predstavila odlično osmišljen plakat na zadanu temu o Londonu i književnim djelima koja su se ove godine čitala. Učenica je zauzela 4. mjesto. Čestitamo im!

Domaćin županijske razine natjecanja bila je OŠ Trnovec. Nakon održanog kviza znanja i prezentacije plakata, za sve natjecatelje, nakon okrijepe, organiziran je književni susret s jednim od autora knjige koja je bila zadana za čitanje – Krunoslavom Mikulanom. A gost iznenađenja bio je njegov pas – pekinezer Princ koji mu je poslužio kao inspiracija za glavni lik u knjizi Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva. Susret je završio u ugodnom druženju i stjecanju novih poznanstava.

 

Marina Mavrek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.