Svjetski dan osoba s Down sindromom

0
217
views

Dan 21. ožujka odabran je simbolično kako bi predstavljao tri reprodukcije 21. kromosoma (trisomija), što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Tijekom godina mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se danas obilježava u čitavom svijetu. Cilj je približiti osobe sa sindromom Down i pri tomu potaknuti ljude na veće poštivanje njihovih prava. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

21. ožujka je prigodno obilježen i u IV. OŠ Varaždin. Učenici 4.c su s učiteljicom Gordanom Foder pogledali dokumentarni film Mama imam prijatelja koji govori o djeci s Downovim sindromom, koja su se zahvaljujući trudu zaposlenika Osnovne škole Mate Lovraka u zagrebačkoj Dubravi uspješno uklopila u redovni školski program. Dvije djevojčice i dječak s veseljem odlaze u svoju školu i nesputano uživaju u čarima djetinjstva s prijateljima; u igranju za vrijeme odmora, školskim priredbama, proslavama rođendana… Učenici su kroz film naučili da treba prihvaćati različitosti.

Učenici 6.a i 6.b također su govorili o različitosti i toleranciji na satovima Hrvatskog jezika kroz dramski tekst Ivane Marinić Različitosti. Govorili su o stereotipima, toleranciji, diskriminaciji i bogatstvu koje različitost predstavlja za društvo.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.