KNJIŽEVNI SUSRET S MLADENOM KOPJAROM

0
150
views

Književni  susret s književnikom Mladenom Kopjarom održao se 24. travnja 2023. godine u holu IV. OŠ Varaždin povodom manifestacije Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine kako bi se govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, cilj je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za održavanje manifestacije su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).Susretu su prisustvovali svi osmi razredi te jedan sedmi.  

           Program je započeo nastupom Patricije Dugan koja je odsvirala skladbu na klaviru. Nakon toga slijedio je kratki uvodni pozdrav ravnateljice škole dr.sc. Jasmine Posavec. Zatim su dvije članice novinarske grupe, Elena Weiser i Paula Kolarić, vodile razgovor s piscem Kopjarom. Postavljale su mnoga zanimljiva pitanja na koja je gospodin Kopjar odgovarao. Prisutni osmaši i sedmaši mogli su saznati mnogo novog o ovom talentiranom varaždinskom piscu. Pričao je o tome kako je ozbiljnije sastavke počeo pisati u višim razredima osnovne škole jer je tada počeo pisati zadaćnice. Gramatika mu u početku nije bila baš najbolja, no  kasnije je i to usvojio. Za samu je priču uvijek dobivao dobre ocjene. Sada piše razne kraće priče za časopise te ih, kada ih skupi dovoljno, spoji u zbirku priča kao što je Petrin PIN. Petrin PIN je zbirka priča koja se trebala zvati Ispit zrelosti po prvoj priči zbirke. Kako djelo tog naslova već postoji, a supruzi Mladena Kopjara najdraža je priča bila Petrin PIN, na kraju su nju odabrali za naslov cijele zbirke. Poruka te knjige je da moramo biti pažljivi na internetu te objašnjava kako se dječaci trebaju ponašati prema djevojčicama koje im se sviđaju.   

Gospodin Kopjar je iz Zagreba, no zbog supruge se preselio u Varaždin. Kad je počeo ovdje stanovati, shvatio je da je Varaždin puno mirniji od Zagreba. To mu se svidjelo. Kao dijete volio je čitati bajke. Najdraži dječji pisci bili su mu Mato Lovrak i Ivan Kušan. Rekao je i da pisci općenito nisu previše slavni i da također piše i romane za odrasle i za djecu. Prije završetka intervjua učenici su gospodinu Kopjaru mogli postaviti pitanje. Za kraj je Mladen Kopjar rekao da voli putovati te da nema neke posebne želje za budućnost. Susret je završila učenica Aiym Targynova koja je odsvirala pjesmu na gitari. 

Susret je bio vrlo poučan te je pružio mali uvid u život i razmišljanje jednog  hrvatskog književnika. 

Gordana Miletić

                

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.