Financijska pismenost za trećaše

0
155
views

Prošle školske godine započeli smo suradnju s neprofitnom organizacijom – Ekonomskom klinikom iz Zagreba koja za učenike nižih razreda osnovne škole organizira projekt ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca’ radi poticanja  financijskog opismenjavanja djece. Projekt ‘Financijska pismenost osnovnoškolaca’ našao je svoje mjesto i ove školske godine u razrednim odjelima trećih razreda IV. osnovne škole Varaždin.

Cilj nedavno završenog projekta je bio razvoj financijske pismenosti djece kroz educiranje o osnovnim financijskim i ekonomskim pojmovima, a obrađivale su se sljedeće teme: Potrebe i želje, Novac, valute i kartice, Banke, krediti i štednja te Pametni potrošač. Osim zadanih tema, dotaknuli smo se i naše valute – kune, koja je s 1. siječnjem 2023. godine zamijenjena eurom pa smo jednu radionicu posvetili i našoj hrvatskoj valuti.

Projekt se održao u online izdanju gdje su učenici koristili unaprijed pripremljene interaktivne edukativne materijale Ekonomske klinike te kroz zanimljive zadatke, igre i vježbe prošli važne teme osnovne financijske pismenosti uz pomoć školske knjižničarke i njihovih učiteljica.

Pojmovi štednje i donacije koji su se obrađivali u sklopu projekta, dodatno su potaknuli učenike na zajedničku razrednu štednju i donaciju prikupljenih novčanih sredstava za humanitarnu akciju ‘Za obrok i znanje kroz malo odricanje’ udruge Marijini obroci. Tom prilikom donirano je 176 eura. Naši će učenici nakon provedene akcije nahraniti 8 gladne djece u školama u najsiromašnijim zemljama svijeta jer za samo 22 eura jedno dijete ima godinu dana osiguran obrok u školi. Hvala našim učiteljicama M. Studak, T. Melnjak i R. Kraš, učenicima 3. abc razreda i njihovim roditeljima na velikodušnoj donaciji!

Učenicima se projekt jako svidio, a za aktivno sudjelovanje u projektu kao mali ekonomisti, dobili su pohvalnice. Stekli su nova znanja i vještine kako bi se odgovorno ponašali prema sebi i drugima u zajednici te razvijali pozitivne financijske stavove i ponašanja  u suglasju sa stvarnim životnim situacijama. Smatramo da je u njihovom financijskom opismenjavanju ostvaren napredak, a suradnju s Ekonomskom klinikom nastavljamo i sljedeće školske godine.

 

Marina Mavrek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.