Nikša Vaupotić, višestruki prvak u robotici, ponos Četvrte

0
350
views

Nikša Vaupotić, učenik 6.a razreda IV. OŠ Varaždin, niže uspjehe u školi i izvan nje. Odličan je i uzoran učenik, a u slobodno vrijeme niže uspjehe na području robotike. Osvojio je 5pet prvih mjesta, jedno treće i dva četvrta mjesta na međunarodnim natjecanjima. Tim smo povodom razgovarali s njim i zamolili ga da nas uputi u svijet robota i programiranja.

1. Nikša, reci nešto o sebi. Kada se javio interes za robotiku? 
Ja sam Nikša Vaupotić, idem u 6. razred IV.OŠ Varaždin. Dolazim iz Hrašćice i bavim se robotikom. Njome sam se počeo baviti kad sam u trećem razredu prvi put ugledao robota i odmah sam želio probati kako je to raditi s njim.
2. Koliko se dugo baviš robotikom?
Robotikom se bavim već 3 godine.
3. Zašto si se odlučio baš za tu aktivnost?
Kad sam bio mali ,uvijek su me zanimali roboti i informatika. Kad sam prvi put saznao za robotiku htio sam vidjeti kakva je i što se tamo zapravo radi.
4. Na koliko natjecanja si bio dosad i kakve si rezultate postigao?
Bio sam na šest natjecanja u više kategorija. Na državnom 2022 godine natjecao sam se u četiri kategorije bazirane oko nogometa i bio sam prvi u dvije kategorije. Nakon toga natjecao sam se na državnom natjecanju u Austriji u samo jednoj kategoriji. Tamo sam isto osvojio prvo mjesto. Poslije Austrije imao sam par mjeseci da se pripremim za europsko natjecanje. Natjecao sam se u jednoj kategoriji i ponovno sam osvojio prvo mjesto. Poslije europskog, natjecao sam se u online natjecanju Azija-Pacifik i osvojio sam također prvo mjesto. Ove godine (2023.) na državnom sam se natjecao u dvije kategorije i osvojio treće i četvrto mjesto. Nakon državnog išao sam u Slovačku na njihovo natjecanje i tamo sam osvojio četvrto mjesto.
5. Koliko puta tjedno ideš na robotiku?
Na robotiku idem samo jednom tjedno i to najčešće vikendom. No, provedem tada tamo t oko četiri sata kako bih stigao sve napraviti.
6. Imaš li uz robotiku i mnogobrojna natjecanja vremena naučiti sve za školu?
Pošto se nalazimo vikendom, za testove i ispitivanja učim kroz tjedan. U školi prolazim s pet i uglavnom stignem sve napraviti i naučiti.
7. Što radiš u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme najčešće programiram robote i bavim se robotikom ,no često idem i van s prijateljima ili igram igrice.
8. Misliš li da je robotika teška?
Mislim da u početku, kad još učiš osnove, čini vrlo jednostavno, ali kada kreneš učiti dalje postaje sve teže i teže. Iako može biti malo komplicirano, uz redovito vježbanje i puno truda robotika postaje sve jednostavnija i zanimljivija.
9. Što bi poručio ljudima koji se žele baviti robotikom?
Poručio bih im da probaju i daju sve od sebe te da ih porazi ne sprečavaju u daljnjem radu i trudu.

Nadamo se da je Nikša svojim uspjesima inspirirao još nekoga da pokaže interes za robotiku.

U Areni Varaždin održava se European Robo Cup Junior 2023 od 7. do 10.06.2023. godine. Ulaz je slobodan te imate priliku doći i navijati za Nikšu, vidjeti kako natjecanje izgleda.

Natjecanje je u Areni Varaždin.

Nikši želimo puno novih uspjeha u robotici, a bit će ih sigurno – ne sumnjamo!

 

Vita Erent, 6.a

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.