Izložba “Od zemlje do Zemlje” uz poučno predavanje

0
1473
views

Poučno predavanje o reljefu, građi i geološkoj prošlosti Zemlje te zanimljiva izložba “Od zemlje do Zemlje”

Učenici naše škole nakratko su imali priliku postati rudari i geolozi te zaviriti u čudesni svijet minerala, stijena i dragulja kroz poučno predavanje i izložbu u prostoru naše škole.

S ciljem popularizacije geologije i rudarstva, grana prirodoslovlja i tehnike koje su malo zastupljene u gradivu osnovnih škola, u našoj školi za sve učenike održana je izložba pod nazivom “Od zemlje do Zemlje” iz zbirke Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin koju je pripremio g.Ivica Inkret, dipl. ing. geologije i profesor na Rudarskoj školi Varaždin uz asistenciju svojih dvaju učenika.

Učenici su tako upoznali vulkanske, taložne i preobražene vrste stijena: bazalt, vulkanske bombe, vulkansko staklo, mramor, vapnenac, kvarc, kalcit, pustinjske ruže, „budalino zlato“, kristale gipsa, tinjaca, rude olova, cinka, bakra, srebra, željeza, titana, drago i poludrago kamenje itd. Vidjeli su kako stijena izgleda u polarizacijskom mikroskopu, opipali su talk, pirit, zub morskog psa, saznali su koji su minerali opasni za ljudsko zdravlje i još puno toga zanimljivoga. Upoznati su s načinom nastanka minerala i stijena, ali i njihovom praktičnom primjenom u suvremenom svijetu tehnike, izuma, medicine i sl.

Nakon izložbe učenicima sedmih razreda je održano multimedijalno predavanje o reljefu i građi Zemlje, nastanku i razvoju kontinenta i oceana, Pacifičkom vatrenom prstenu te geološkoj prošlosti, a koje povezuje gradivo geografije, biologije, kemije i fizike. Osim toga, predstavljeno im je i svečano rudarsko odijelo u kojem je profesor Inkret održao predavanje.

Uz obrazovnu svrhu, predavanje i izložba bili su i u funkciji profesionalnog informiranja i usmjeravanja učenika za srednju školu. Naime, učenici koje zanimaju stijene, kristali, drago kamenje, terenska istraživanja, prošlost Zemlje i geologija mogu nakon završene osnovne škole upisati zanimanja geološkog ili rudarskog tehničara u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, ili možda formirati vlastitu geološku zbirku kao novootkriveni hobi.

Profesor Inkret na kraju je sve pozdravio s tradicionalnim rudarskim pozdravom „Sretno!“

 

Kristina Sadibašić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.