S Medom Juricom sigurno u školu

0
328
views

Prvašići upoznati s pravilima ponašanja u prometu, osnovama pružanja prve pomoći te važnosti brige za druge

GDCK (Gradsko društvo Crvenog križa)  Varaždin već tradicionalno od 2016. godine u suradnji s policijom provodi akciju “S Medom Juricom sigurno u školu”. Cilj te akcije je upoznati prvašiće s osnovama sigurnog ponašanja u prometu, osnovama prve pomoći te ih podučiti o važnostima brige za druge. Tako su članovi GDCK-a došli i u našu IV. osnovnu školu Varaždin. 

Predavanje 1. razredu započeo je policajac koji je djeci objasnio važnost pametnog biranja puta u školu. Rekao je da najkraći put ne mora nužno biti i najsigurniji. Djecu je i upozorio kako moraju oprezno prelaziti cestu jer postoje ljudi koji ne poštuju prometna pravila te bi zbog toga netko mogao stradati. Djeca su odgovarala na pitanja koja im je policajac postavio te tako sama došla do zaključka o pravilima prelaska ceste sa semaforom. Upoznao je djecu i sa znakovima koje pokazuje prometni policajac te ih upozorio da ako je kišno vrijeme trebaju nositi svjetliju odjeću. Naglasio je da svakako treba biti vezan u autu jer je to od iznimne važnosti u slučaju da vozač naglo stane. Za kraj je još rekao da se djeca niti bilo tko drugi ne smiju igrati oko ceste, na nogostupu ili bilo gdje u blizini prometa. Nakon što je policajac završio sa svojim predavanjem na red je došla djelatnica Crvenog križa. Prvo je djeci objasnila što je Crveni križ i čime se bavi. Nastavila je predavanjem o prvoj pomoći. Objasnila je razliku između prve pomoći i hitne pomoći, odnosno rekla je da je prva pomoć prvo što napravimo kada se netko ozlijedi.  Naglasila je i da svatko može pružati prvu pomoć te je pokazala učenicima sadržaj kutije prve pomoći. Djevojka je nabrojala i tri pravila prve pomoći:

1. duboko udahnuti i umiriti se,

2. utješiti prijatelja koji se ozlijedio 

3. pozvati odraslu osobu u pomoć

Primjere ponašanja u prometu i primjere pružanja prve pomoći policajac i djelatnica Crvenog križa pokazivali su prikazujući zgode mede Jurice. 

Na kraju predavanja razred je na poklon dobio plišanog medu te svaki učenik svoju knjigu o medi Jurici.

Gordana Miletić

Galerija fotografija (Ida Vidaček):

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.