STEM radionica u našoj Školi

0
176
views

U srijedu, 8. studenoga 2023., u IV. OŠ Varaždin je u popodnevnim satima održana ogledna STEM radionica na temu robotike. Radionicu su održali g. Nikola Špiljak i gđa. Iris Marošević uz prisustvo pedagoginje Margarete Maletić, za ukupno 26 učenica i učenika prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda čiji su roditelji prethodno dali suglasnost za sudjelovanje.

Cilj ovakvog tipa radionica je popularizacija STEM područja s naglaskom na pedagoške vrijednosti njihovog sadržaja. Konkretno, učenici su kroz interaktivno i praktično iskustvo upoznali svijet robotike i inženjerstva, izrađivali vlastite robotske modele koristeći različite modularne sastavnice, istraživali su principe mehanike i elektronike kroz povezivanje i razumijevanje osnovnih koncepata i dr. Uz visoku koncentraciju koja je bila izražena tijekom čitave radionice, oduševljenje učenika ipak je bilo najveće kad su njihovi statični roboti postali prava pokretna bića.

Važno je naglasiti da se u ovom smislu jako lijepo istaknulo obilježje suradnje i inovativnosti učenika koji su u parovima stvarali svoje robote, eksperimentirali s različitim dizajnima i pronalazili jedinstvena rješenja za izazove prilikom konstruiranja robota. Učenici su kroz cijeli slijed aktivnosti bili potaknuti na timski rad, logičko i kritičko zaključivanje, kreativnost i rješavanje problema – a sve kroz maštu koju su ostvarili igrom, svojim angažmanom i interesom za robotiku i inženjerstvo.

Ova radionica je konkretan primjer spajanja pedagoškog i suvremenog jer služi kao uzbudljiva i edukativna platforma koja potiče razvijanje STEM vještina i pripremu djece za budućnost vođenu tehnologijom kroz vrijednosti koje ipak nijedan robot ne može zamijeniti.

Margareta Maletić

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.