Valentinovo

0
128
views

Početkom veljače, točnije 14. veljače, obilježava se Valentinovo. Taj se dan još naziva i danom zaljubljenih. Tradicija u našem kraju malo je drugačije te nije običaj da se daruju isključivo zaljubljeni.

Sveti Valentin-nebeski zaštitnik zaljubljenih

Sveti Valentin je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji. Zaredio ga je za biskupa drugi znameniti umbrijski biskup i svetac, sv. Felicijan. Pokopan je na groblju izvan zidina Ternija te je nad njegovim grobom podignuta u doba pape Julije I. u 4. stoljeću crkva, da bi početkom 17. stoljeća bila sazidana katedrala. U Ternijskog katedrali se i danas čuva svečevo tijelo. Negdje oko a je taj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih što se održalo do danas. Spomendan se u katoličkoj Crkvi slavi 14. veljače.

Postoji također i nesigurna predaja o sv. Valentinu koji da je bio svećenik (ne biskup) u Rimu, te da je pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije. S obzirom na to da se za tog sveca također spominje da je bio sahranjen na groblju uz Via Flaminia – tj. onoj cesti koja iz Rima kreće prema Umbriji i uz koju je podignut Terni, nije isključeno da je riječ o jednoj te istoj osobi.

Sve do 1969. godine dan Sv. Valentina slavio se 14. veljače kao spomen.  Tako je sveti Valentin zapravo prvi proljetni svetac, zaštitnik zdravlja, vitalnosti, životne snage i plodnosti.

Ptičje vječanje

Najviše je bilo rašireno vjerovanje da se na taj dan ptičice žene (Ptičja svadba) čemu je posebno pridonosio ugođaj koji su stvarali razigrani i raspjevani vrapčići. Takvo vjerovanje proistječe iz toga što ptice u to vrijeme započinju gradnju svojih gnijezda te ih se sve češće čuje kako pjevaju.

Koji god razlog i povod proslave Dana zaljubljenih 14. veljače bio, važno je da taj dan postoji jer ljubavi nikad previše.

Tin Moharić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.