Od gredice do školske užine

0
608
views

U školskom dvorištu naše škole zeleni se vrt u obliku povišenih vrtnih gredica.

Učenici 4.b razreda već dvije godine brižno i s ljubavlju njeguju svoju vrtnu gredicu koju su počeli obrađivati od početka ožujka 2019.godine u sklopu projekta “Mali vrt za održivo sutra”. Glavni cilj projekta bio je doprinijeti kroz edukaciju i radionice povećanju kompetencija te aktivno sudjelovanje učenika i učitelja u sadržajima iz područja održivog razvoja.

Kroz praktičan rad u vrtu učenici na primjeru iz stvarnog života uče o važnosti očuvanja bioraznolikosti, važnosti i međusobnoj povezanosti živih bića u životnim zajednicama i u hranidbenim lancima. Uče o ekološkom uzgoju hrane, čuvanju sjemenja te važnosti očuvanja prirodnih resursa. Uz to omogućeno im je da se bave vrtlarskim aktivnostima. Učenjem kroz iskustvo, igru i rad savladavaju se praktične stvari o zdravoj prehrani, povjerenje u prirodu, odbacuju strahovi od kukaca i malih vrtnih životinja.

Učenici uzgajaju povrće ( crveni luk, bijeli luk, poriluk, luk vlasac, salatu, papriku, kupus, kelj, brokulu, karfiolu, blitvu, lubenicu, različite vrste tikvica), mahunarke ( grah, grašak ), voće ( rajčicu, jagode), začinsko i ljekovito bilje ( lavandu, ružmarin, bosiljak, smilje, čuvar kuće, melisu- matičnajk, origano, mentu, livadnu kadulju,  mrkvu, peršin) , uljarice ( suncokret), žitarice ( kukuruz šećerac ) i ukrasno bije koje osim što prekrasno izgleda  ima i ulogu privlačenja kukaca koji su važni u oprašivanju ( tulipan, dragoljub, cinije, pelargonije).

Najviše od svega su ponosni što svoju školsku užinu nadopunjuju povrćem uzgojenim vlastitim trudom zbog čega im je sve još ukusnije.

 

Silvija Grđan-Hosni

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.