Svi znamo što je mošt, onaj svojevrsni “sok” koji se dobiva odmah nakon prešanja grožđa, što je osnovni proces u proizvodnji vina. Iako smo ga svi vjerojatno probali, naša je nova generacija Malih istraživača odlučila detaljno istražiti koliko je mošt zapravo zdrav za naš organizam.
Prije samog prešanja važno je znati da za dobivanje mošta treba odabrati zdravo i potpuno zrelo grožđe sa srednjim udjelom šećera, od 14 do 17%. Od nezrelog grožđa dobiva se presladak mošt, a od prezrelog neharmoničan. Prije same prerade, grožđe je dobro oprati pod hladnom vodom kako bi se uklonili mikroorganizmi, kvasci i uzročnici vrenja.
Nakon toga se grožđe, bez peteljke, smulja i ostavi dva do tri sata na hladnome. Tek tada je spremno za prešanje. Osim samog postupka, Mali istraživači su zaključili da grožđani sok, odnosno mošt, zbog bogatstva svojih sastojaka spada među najzdravije napitke visoke kalorične vrijednosti. U to su se uvjerili i kušajući plod vlastitog rada. Njegovu nutritivnu vrijednost može zahvaliti grožđu, voću koje sadrži brojne ljekovite tvari poput tanina, vinske, jabučne i jantarne kiseline, mineralnih tvari te raznih vitamina (A, B, C, E i P), koji ostaju sačuvani u moštu nakon prešanja.