Zalogaj znanja – spoj učenja i kulinarstva

0
211
views

U našoj školi pokrenuta je nova izvannastavna aktivnost pod nazivom „Zalogaj znanja“, koju su osmislile i s puno entuzijazma vode učiteljice Kristina Sadibašić i Antonija Benjak.

Aktivnost je osmišljena kako bi učenike potaknula na razvijanje jednostavnih kulinarskih vještina i sigurnosti u kuhinji (pravilno držanje noža, sjeckanje, higijena) i prve pripreme vlastitih jednostavnih i zdravih obroka, upoznavanje s osnovama zdrave prehrane i zdravih alternativa kao zamjenu za fast food. Želimo motivirati djecu da se zdravo hrane i budu tjelesno aktivna, da nauče o bontonu za stolom i pravilima jednostavnog i svečanog postavljanja stola.

„Zalogaj znanja“ spaja kuhanje i teorijsko učenje o hrani – od porijekla namirnica do njihove nutritivne vrijednosti. Učenici pripremaju jednostavna, sezonska i zdrava jela te kroz igru i praksu uče o prehrambenoj piramidi, čitanju deklaracija, utjecaju prehrane na zdravlje i održivim prehrambenim navikama.

Na prvim satovima učenici su učili o piramidi zdrave prehrane i higijeni u kuhinji, pripremali zdrave shake-ove i smoothije, namaze od sira i slanutka, a okušali su se i u igri prepoznavanja žitarica i mahunarki. Posebno smo ponosni na učenika 7.a razreda Lovru Mlinarića, koji se prijavio na natječaj “Budi chef škole” te u snimljenom reelsu prikazao pripremu tradicionalne zlevke koji možete ekskluzivno vidjeti ovdje u prilogu te zapisati recept zlevke koju naše kuharice pripremaju za doručak ili ručak u našoj školi.

Kako bi iskustvo bilo što bogatije, planirani su i posjeti Varaždinskoj gradskoj tržnici, slastičarnici i restoranu, gdje će učenici iz prve ruke upoznati rad profesionalaca i naučiti više o pripremi i odabiru namirnica, a zadnji sat će proslaviti piknikom na otvorenom za koji će sami pripremiti hranu.

Tijekom godine još je predviđena izrada: domaće granole, čipsa od jabuka, kolača od mrkve, muffina, energetskih kuglica, bao bunsa, pizza tortilja, burgera od puretine, mini pinca, zlevke, integralnih tortilja, domaćih wrapova itd.

Povratne informacije učenika su izuzetno pozitivne – svi ističu da im je kuhanje u školi zabavno, korisno i poticajno. „Zalogaj znanja“ tako je postao više od obične aktivnosti – to je mjesto gdje se učenje i zabava stapaju u ukusne i zdrave zalogaje.

Kristina Sadibašić i Antonija Benjak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.