Projekt ‘Godina s Ivanom’ na Četvrtoj

0
182
views

Ove godine obilježava se značajna obljetnica, 150. godišnjica rođenja naše velike književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Tim povodom je školska knjižničarka Marina Mavrek u suradnji s učiteljicama 3. i 4. razreda osmislila projekt ‘Godina s Ivanom’ za učenike trećih i četvrtih razreda IV. osnovne škole Varaždin.

Učenici trećih i četvrtih razreda prvo su upoznali zanimljivu biografiju naše poznate književnice kroz epizodu dokumentarno-zabavne serija ‘Hrvatski velikani’ Roberta Knjaza, koji donosi priče o važnim hrvatskim povijesnim osobama na zabavan i moderan način.

Učenici 4.a,b,c razreda čitali su priču ‘Šuma Striborova’ iz Ivanine bajkovite zbirke priča ‘Priče iz davnine’ te sudjelovali u mnoštvu aktivnosti nakon analize pročitanog djela.

Jedna od njih je bila izrada diorama – uprizorenja neke scene uz pomoć modela, maketa, figura, pozadinske slike i sl. gdje su u manjim skupinama uz pomoć prirodnih materijala, kolaž papira i plastelina izradili jednu od scena iz Šume Striborove.

Učenici su sudjelovali i u dramatizaciji – odabrali su omiljenu scenu iz priče, osmislili dijaloge i odglumili je  pred cijelim razredom. Učenicima se ova aktivnost jako svidjela.

Pogledali su i animirani film ‘Šuma Striborova’ nakon čega je uslijedila analiza i usporedba književnog predloška i filmske adaptacije, njihove sličnosti i razlike.

S obzirom da je za učenike 4. razreda u lektiru uvrštena priča ‘Šuma Striborova’ i ‘Regoč’ iz Ivanine bajkovite zbirke priča ‘Priče iz davnine’, učenici 4.a,b,c razreda dizajnirali su digitalne naslovnice. Na sljedećoj poveznici su naslovnice za Šumu Striborovu i za cijelu zbirku:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/JhPS_dhxQPCkQg8JY-h33A

Na satu likovne kulture četvrtaši su oslikali portrete likova iz priče ‘Šuma Striborova’ koristeći crno-bijele fotografije svojih lica i temperu. Nastali su kreativni i maštoviti portreti likova iz začarane šume.

Učenici četvrtih razreda bili su zainteresirani pročitati i komplet slikovnica ‘Priče iz davnine’, a kakvi su njihovi dojmovi pogledajte u sljedećem videozapisu:

Učenici 3.a,b,c razreda čitali su Ivanin roman za djecu ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’. Jedno od najpoznatijih djela hrvatske književnosti za djecu uvršteno je u lektiru za učenike 3. razreda osnovne škole. Nakon čitanja i analize književnog djela uslijedili su kreativni i stvaralački zadaci.

Jedna od aktivnosti bio je ‘Vrući stolac’  – dvoje učenik  koji su sjeli na stolac trebali su se uživjeti u ulogu Hlapića i Gite, a ostali učenici u uloge novinara. Oni su im postavljali pitanja o njihovim dogodovštinama, a Hlapić i Gita su trebali vješto odgovarati što im se sve dogodilo.

Sljedeći zadatak bio je odabrati omiljenu scenu iz knjige i dramatizirati je pred razredom osmislivši dijaloge i scenski nastup. Kako je Gita bila dio cirkuske družine, napravili smo audiciju za nove kandidate – svaki učenik je trebao osmisliti svoju cirkusku točku. Bili su zabavni, smiješni i vrlo snalažljivi i za sve to nagrađeni velikim pljeskom.

Pogledali su i ekranizaciju dječjeg klasika, igrani film redatelja Silvija Petranovića ‘Šegrt Hlapić’, nakon čega je uslijedio razgovor o filmu, analiza i usporedba književnog predloška i filmske adaptacije.

Na satu likovne kulture izrađivali su Hlapićeve čizmice koristeći tehniku kaširanja. Nastale su kreativne i moderne verzije Hlapićevih čizmica. Učenici 3. c razreda su se okušali i u portretiranju same autorice koristeći crtačku tehniku olovku.

Ove godine navršilo se 111 godina od prvog izdanja dječjeg romana ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’. Objavljen 1913., postao je prototip dječjeg romana u hrvatskoj književnosti. Tim povodom su učenici 3.a,b,c, razreda u učionici informatike napravili svoje digitalne naslovnice za taj dječji roman. Na sljedećoj poveznici možete pogledati kako su one izgledale:

https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/7QbIHcsISY-NVFJqUKLWiw

Kako je rođendan Ivane Brlić-Mažuranić 18. travnja, a Noć knjige samo nekoliko dana kasnije, objedinili smo ta dva datuma zajedničkim aktivnostima i izložbom.

Povodom Ivaninog 150. rođendana na poveznici možete pogledati aktivnosti koje su imali učenici trećih i četvrtih razreda: https://skolski-puls.com.hr/arhiva/6975

Za Noć knjige postavili smo izložbu s učeničkim radovima koji su nastali tijekom projekta.

Hvala učiteljicama Tihani Plevnjak Težak, Lidiji Drvarić, Silviji Grđan-Hosni, Snježani Kolak, Moniki Studak, Tamari Melnjak, Romani Kraš i Josipi Crnov na divnoj i pozitivnoj suradnji!

 

Marina Mavrek

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.