Učenici šestih razreda posjetili Karlovac

0
228
views

U petak, 27.10.2023. godine, učenici šestih razreda IV. OŠ Varaždin bili su na terenskoj nastavi. Iz škole su krenuli u 7 sati ujutro.

Voditeljice puta bile su razrednice šestih razreda: umjesto razrednice Ane Habek 6.a koja je bila na bolovanju bio je Damir Vrbanec (učitelj informatike) , Sofija Fruk 6.b te 6.c Kristina Sadibašić. Pratnja je bio učitelj Nenad Škerbić te pomoćnica u nastavi Žaklina Šprem-Terzić.

Prva postaja izleta bila  je Aquatika u Karlovcu,  jedini potpuno slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Vidjeli su ribe koje su uvezene u Hrvatsku i ribe koje se nalaze u hrvatskim slatkovodnim vodama.

Interpretacijsko-motivacijski centar Nikola Tesla Experience Center Karlovac, posvećen nenadmašnom znanstvenom umu kojem mnogi tepaju da je izumio 21. stoljeće, bio je sljedeća postaja šestaša. Smješten je tik do Gimnazije Karlovac, škole u kojoj je Tesla maturirao 1873. godine. Centar se prostire na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže. Bilo je stvarno zanimljivo! Sve je  interaktivno, a čuli su i svakakve zanimljivosti o Tesli (npr. Brojio je svaki korak.; ako broj koraka nije djeljiv s 3 ponavljao je cijelu radnju!).! Stvarno nevjerojatno!

Karlovac je povijesni lađarski grad, još uvijek  kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo, a veslanje se uči od najmanjih nogu. Učenici su se vozili žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom.

Plovidba jedinstvenom europskom atrakcijom dočarala im je doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Na taj se način povezivao grad Karlovac s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Naučili su i mornarski pozdrav: „Ahoj!“. Na plovidbi su vidjeli i orla štekavca isto kao i stari stup srušenog mosta.

Na kraju, naravno, stajanje u McDonald’ s-u nakon čega su krenuli natrag u Varaždin. Učenici kažu da je na izletu bilo jako zabavno te jedva čekaju sljedeći.

Romina Kukina-Balun 6.c

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.